Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

                                                                                             Γράφει ο Δευκαλίων
 
Στο τέλος του 2009 το Δημόσιο Χρέος της Χώρας ήταν 127,1% του ΑΕΠ. Στο τέλος του 2010 το Δημόσιο Χρέος της Χώρας ήταν 142,8% του ΑΕΠ. Στο τέλος του Γ΄ τριμήνου του 2011 το Δημόσιο Χρέος της Χώρας ήταν 159,1% του ΑΕΠ (το Γ΄ τρίμηνο του 2010 ήταν 148,8% του ΑΕΠ).
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφισβήτησης την αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής. Και δεν θα χρησιμοποιήσουμε την...
συγκρινόμενη με το 2009 άνοδο του Χρέους για το 2010 και 2011, αλλά τις προβλέψεις του Μνημόνιου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).
Συγκεκριμένα το Μνημόνιο προέβλεπε ότι το Δημόσιο Χρέος της Χώρας το 2010 θα έκλεινε στο 133% του ΑΕΠ (έκλεισε όπως προαναφέρθηκε στο 142,8 % του ΑΕΠ). Το μνημόνιο προέβλεπε ότι το Δημόσιο Χρέος της Χώρας το 2011 θα έκλεινε στο 145% του ΑΕΠ (ήδη όπως προαναφέρθηκε στο Γ΄ τρίμηνο του έτους έκλεισε 159,1 % του ΑΕΠ).
Θέλετε τώρα και την πρόβλεψη του περιβόητου Μεσοπρόθεσμου (ΜΠΔΣ) για το Δημόσιο Χρέος του 2011που συντάχθηκε και ψηφίσθηκε τον προηγούμενο καλοκαίρι; Σύμφωνα λοιπόν με το περιβόητο Μεσοπρόθεσμο (ΜΠΔΣ), το Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2011 θα ήταν 155,5% του ΑΕΠ (όπως προαναφέρθηκε στο Γ΄ τρίμηνο ήταν 159,1% του ΑΕΠ).
Είναι πραγματικά αξιολύπητοι αυτοί οι απίθανοι τύποι που γράφουν το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο (ΜΠΔΣ)… ούτε σε επίπεδο 6μηνου δεν μπορούν να προβλέψουν σωστά.
Η αιτία κατά τους μνημονιακούς -που όλες μα όλες οι προβλέψεις για το Δημόσιο Χρέος της Χώρας διαψεύσθηκαν-, ήταν η μεγαλύτερη του προβλεπομένου ύφεση που μείωσε το ΑΕΠ περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί.
Ωραία δικαιολογία… Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε και να ξαναλέμε ότι υπάρχουν άριστα μαθηματικά-στατιστικά μοντέλα που προβλέπουν απόλυτα την ύφεση όταν αποσύρεται από την οικονομία η ρευστότητα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε άλλους σκοπούς (πχ αύξηση φορολογίας, μείωση μισθών κλπ). Εάν αυτοί οι αξιολύπητοι τύποι είχαν χρησιμοποιήσει αυτά τα μαθηματικά-στατιστικά μοντέλα θα είχαν 100% επιτυχία. Δεν τα χρησιμοποίησαν όμως παρ’ ότι τα γνώριζαν, όπως αποδεικνύουν όλες οι παραπάνω αποτυχημένες προβλέψεις.
Το έχουμε πει και ξαναπεί. Η ύφεση, αυτή η τρομερή ασθένεια που κατατρώει τα θεμέλια της οικονομίας, διαδίδεται ανενόχλητη και πλέον απειλεί ευθέως ότι έχει απομείνει από την παραγωγική μηχανή της χώρας. Η κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας είναι προ των πυλών σε χρόνο πλέον 100% προβλέψιμο. Φτάνουμε στο τέλος. Τα κρατικά έσοδα δεν θα επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο να καλύψουν τις ανάγκες εσωτερικών πληρωμών της γενικής κυβέρνησης και τότε θα έρθει το τέλος.
Μην βαυκαλιζόμαστε, η νέα μνημονιακή σύμβαση θα περάσει άνετα από τη Βουλή. Θα έρθει υπό την μορφή ενός και μόνο άρθρου και είτε θα ψηφισθεί με ένα απλό ΝΑΙ, είτε θα καταψηφισθεί με ένα απλό ΟΧΙ. Όλοι όσοι από τους Βουλευτές παριστάνουν σήμερα τους διαφωνούντες σε επί μέρους διατάξεις θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και θα ψηφίσουν ΝΑΙ. Η δικαιολογία έτοιμη από καιρό. Διαφωνούν με επί μέρους σημεία άρθρα, αλλά με άλλα συμφωνούν. Άρα και επειδή τα σημεία συμφωνίας είναι περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας ψηφίζουν με κλειστά τα μάτια!
Άσε που κυοφορείται ένας ακόμη εκβιασμός… κ.κ. Βουλευτές ψηφίστε θετικά για να μην γίνουν εκλογές και χάσετε τις θέσεις σας και τους μισθούς σας. Γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι κ.κ. Βουλευτές πόσοι λίγοι και με ποιες ιδιόμορφες συνθήκες εκλογικού αποτελέσματος θα είναι παρόντες στην επόμενη Βουλή.
Όμως, όλοι αυτοί οι Τροικανοί, ο Γιώργος Παπανδρέου, οι Βουλευτές κάνουν ένα τραγικό λάθος. Το αργότερο έως τον επόμενο Οκτώβριο θα κληθούν να ψηφίσουν νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Η πλήρης και πιο παταγώδης αποτυχία!
Γιατί όλοι αυτοί οι ανόητοι ξεχνούν κάτι τόσο οφθαλμοφανές; Μα γιατί δεν μπορούν κα καταλάβουν κάτι ακόμα πιο απλό… Καμία πολιτική, όσο φωτισμένη κι αν είναι, δεν θα επιτύχει όταν απευθύνεται σε άδεια στομάχια!
από το stoxasmos-politikh.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου